Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties

De opleiding projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties is bedoeld voor iedereen die tijdens zijn of haar dagelijks werk betrokken is bij het ontwerpen, controleren en inspecteren van brandmeldinstallaties. Werk je bij een erkend branddetectiebedrijf dan is het diploma “Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties” zelfs een vereiste om dit werk te mogen doen. Behalve het behalen van je diploma zal je ook uitgebreid kennis opdoen die je meteen tijdens je werk kan toepassen. Deze opleiding wordt klassikaal gegeven, zodat je behalve van de docent die uit de praktijk komt, ook van je “vakbroeders” kan leren.

Een brandmeldinstallatie is een belangrijk onderdeel van de brandveiligheid in een gebouw. We moeten er dus altijd op kunnen vertrouwen dat de installatie doet waarvoor hij is aangelegd. De installatie dient een beginnende brand tijdig te ontdekken en dit aan de juiste mensen en instanties te melden. Hierdoor kan direct begonnen worden met het bestrijden van de brand en maatregelen getroffen worden om mens, dier en inventaris veilig te stellen. Eventueel worden er door de brandmeldinstallatie andere brandbeveiligingsinstallaties aangestuurd. Het goed ontwerpen speelt een belangrijke rol in de betrouwbaarheid van een brandmeldinstallatie. Dit werk vereist specialisme van mensen die vakbekwaam zijn en die de juiste werkprocedures volgen. Een volgens het CCV-Certificatieschema “Leveren Brandmeldinstallaties” erkend branddetectiebedrijf zorgt ervoor dat de kwaliteit van de geleverde brandmeldinstallatie goed is. Deze borging van kwaliteit is mogelijk met productcertificatie van brandmeldinstallaties.

Eén van de eisen uit het CCV-Certificatieschema “Leveren Brandmeldinstallaties” is dat je als erkend branddetectiebedrijf gediplomeerde projecteringsdeskundigen in dienst hebt die het ontwerp van de installatie uitvoeren. Om het diploma “Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties” te behalen dien je examen te doen bij Certoplan, Examenbureau Installatietechniek of bij Isac Examens. Om je goed voor te bereiden op dit examen kan je de 10-daagse opleiding volgen om zo je theoretische en praktische kennis van brand, brandveiligheid, brandmeldinstallaties en andere brandbeveiligings-installaties te vergroten. Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen uitvoerig aan de orde:

  • Brand, rook en branddriehoek;
  • Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische (BIO) maatregelen;
  • Wet- en regelgeving;
  • NEN 2535: Brandveiligheid van gebouwen – Brandmeldinstallaties – Systeem- en kwaliteitseisen en projecteringsrichtlijnen;
  • Alle onderdelen behorende bij een brandmeldinstallatie zoals de brandmeldcentrale, het brandweerpaneel, de brandmelders, de doormeldeenheid, sturingen, enz.;
  • Bewakingsomvangen van brandmeldinstallaties;
  • Het projecteren van alle componenten behorende bij de brandmeldinstallatie;
  • Aanleg van bekabeling en eisen van functiebehoud;
  • Taken en verantwoordelijkheden van een projecteringsdeskundige.

Met het diploma “Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties” op zak kan je behalve het ontwerpen van een brandmeldinstallatie ook gevraagd worden om eventuele tekortkomingen uit het onderhoud te beoordelen en aanpassingen voor te stellen. Als Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties ben jij de vraagbaak binnen het bedrijf als het gaat om vraagstukken omtrent brandmeldinstallaties. Je kunt gevraagd worden om het werk van andere projecteringsdeskundigen te beoordelen of om Programma’s van Eisen of Uitgangspunten Documenten (UPD) te schrijven.

Aangezien je een specialist bent om het gebied van brandmeldinstallaties kan je ook gevraagd worden om een installatie te inspecteren. Hierbij ga je andermans werk beoordelen bijvoorbeeld bij het overnemen van het onderhoud op een installatie. Dit wordt vaak een nulmeting genoemd.

Zoals je ziet is het werk van een “Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties” uitdagend, waarbij kennis en ervaring van groot belang is en waar je met een diploma op zak het verschil kan maken.